Csoóri Sándor Alap pályázati beszámoló

Kedvezményezett: Zengővárkonyi Hagyományőrző Művelődési Egyesület
Támogatás összege: 910 000 Ft
CSSP-NEPTANC-MO-2022-0056
A projekt címe: Elődök és utódok: 50 éves a Zengővárkonyi Hagyományőrző Művelődési Egyesület
A megvalósított támogatás célja és eredményei a pályázatban tervezettekhez képest nem módosultak. A kitűzött célok elérése a támogatásnak köszönhetően megtörtént és a következő eredményeket értük el:
Fellépések alkalmával élőnépzenei szolgáltatás vásárlása: Egyesületünk 2023.06.03-án részt vett az Egregyi Lakodalmas Fesztiválon, ahol zenekarunk a Köpüfa zenekar szolgáltatta a zenét a felvonuláson is. A hagyományok életre keltése, a klasszikus falusi lakodalmak szokásainak és csodás népviseleteinek bemutatása mellett, a hagyományőrző népi együttesek táncos bemutatói tették még színesebbé ezt a különleges eseményt.
Szereplésekre való utazási költségtérítés: A támogatásnak köszönhetően 2 alkalommal vettük igénybe utazási költségtérítést, ezáltal jóval kedvezőbb áron tudtunk szerepléseket vállalni.
2023.06.03-án az Egregyi Lakodalmas Fesztiválon vettünk részt, ahol a színpadi műsorszámok között látványos táncbemutató és további érdekességek fogadták az érdeklődőket.
2023.06.24-én pedig részt vettünk a bátai Sárközi Lakodalmon. A rendezvénysorozat a hagyományos párválasztás menetére – udvarlás, leánykérés, lakodalom – épül fel.
Ehhez kapcsolódva mutatták be a sárközi a népviseletet, a kézműves hagyományokat, a népdalokat, népzenét és néptáncot, kiegészítve a sárközi gasztronómiával.
A rendezvénysorozat célja – a néphagyományok szemléltetésén kívül – a sárközi emberek kézműves tudományának – gyöngyfűzés, szövés, hímzés, tojásírás, pártakészítés, népviseleti ruhakészítés – bemutatása. Ennek megfelelően bemutatták a Sárköz hagyományos népi mesterségeit, annak eszközeit.
A szervezők célja nemcsak a múltba tekintés, hanem a múlt hagyományainak a jövő generációival való összekapcsolása, egy olyan széleskörű összefogás létrehozása, amely újból egyesíti a külső – Zengővárkony, Érsekcsanád, Szeremle, Bogyiszló, Kalocsa – és a belső – Alsónyék, Báta, Decs, Őcsény, Sárpilis – Sárköz településeit egy olyan cél érdekében, amely a települések néphagyományait országos érdeklődés látóterébe helyezi. Zenekarunk, a Köpüfa Zenekar kísérte az egész lakodalmas menetet, a színpadi műsorunkat, a közös szakácstáncot és a mulatság többi részében is táncba hívta a nagyérdeműt.
2023.06.11-én Szekszárdon részt vettünk a Hagyományőrző együttesek minősítésén, ahol nagy örömünkre a várakozásokat felülmúlva egyesületünk „jól minősült” eredményt ért el.
Népviseletek beszerzése, készíttetése, javíttatása: Nagy méretű anyagában virágmintás kendő tisztítása, konzerválása: „Eredendően a kendő négyszögletes formájú volt, majd a rosszabb állapotú részt levágták, így a kendő fele került helyreállításra. (A levágott darabok a levágást követően- több évtizeddel ezelőtt- elkallódtak.) A kendő kora: 20. sz. eleje. Mérete: h.: 280 cm, A kendőt keretező rojt (makramé, két sorban) hossza: 23 cm. Színe: fekete, díszítése: fekete selyemrojt, vékony levarrt piros-fehér-zöld színű fakó zsinór. Állapot: A selyem poros, helyenként szerves eredetű szennyeződéssel átitatott, nagy felületeken foszlott, rojt helyenként hiányos. Évtizedekkel ezelőtt, a „csonkítást” követően gépi varrással, különböző anyagokkal alábélelték. Az alábélelés egyben tartotta a nagy méretű textilt. A széleken a selyem 10-15 cm szélességben foszladozott, ahova nem került alábélelő anyag. Munkavégzés: Tisztítás / vizes tisztítás: mosószer, zsíralkohol-szulfát, benzin, etil-acetát. Szárítás: sötét színű textilek, papírvatta.Konzerválás: szakadt, foszlott felületek alábélelése, vászonkötésű vékony selyemmel,vlieseline (poliamid, 0.14 cm ) felhasználásával. Lyukak hasonló módon pótolva. A vágottszél konzerválása után az anyag vissza lett hajtva, majd kézi levarrással leszegésre került a kendő 28 cm- es szakasza. Az elvált díszítő elemek visszavarrásra kerültek. A rojt hiányai nincsenek pótolva.”
Restaurátor: Millei Ilona textilrestaurátor, iparművész (Ferenczy díj)

Terembérlet az egyesület próbáinak megtartásához: továbbra is nagy problémát jelent Zengővárkony településen a közösségi tér hiánya, emiatt az egyesület kénytelen más helyszíneket keresni rendszeres heti próbáinak megtartásához a településen és azon kívül is.
A támogatásnak köszönhetően az egyesület egy új dinamikusan fejlődő, a mai igényeknek megfelelő weblapot hozott létre.
Egyéb, a PR-hoz vagy a marketinghez kapcsolódó beszerzések, szolgáltatások költségei alapján a tánccsoport tagjainak egyesületi emblémával ellátott pólók készültek.